lørdag den 26. oktober 2013

Kullorsusq, den store tommelfinger
Kullorsuaq er en bygd I nordvest Grønland Bygden er grundlagt I 1928 og her bor ca. 450 indbyggere pluds minus et par stykker. Da jeg kom til Kullorsuaq var havet fri for is og derfor havde jeg rig mulighed for at komme med ud at sejle, hvis altså der var nogen der ville have mig med.
Men fra December frem til Juli vil det ikke længere være muligt at komme ud at sejle da det bliver mørk og der begynder at danne sig mere is på hav overfladen.
Der er mulighed for at komme til og fra bygden Tirsdag Torsdag og Fredag hvis altså helikopteren flyver. Hvis det er dårligt vejr mellem Upernavik og Kullorsuaq så kommer helikopteren ikke.
Her er internet, tv og mobil signal. Engang imellem forsvinder signlerne, men det vender man sig til.
Den vigitgste indtægstkilde er fangs og fiskerri efter sæl, narhval og hvidhval. Det er også muligt at fange hellefisk, uvark og torsk.
Servicehuset foregår som sygepjleje og tandpleje. Tandplejen kommer en gang i året og man kan tale med en sygeplejeske eller skype med en lægen hvis der er behov for det, hvis man kommer alvorligt til skade skal man med helikopteren, hvis den altså flyver. Hvis man skal på læge besøg skal man til upernavik sygehus.
Butikken som hedder Pilersuisoq er stedet hvor man kan købe alt lige fra tøj, sko, perler, rifler, amonition, slik, kød og frysegrønt. Hvis der er noget man mangler udover det der er i butikken kan man være heldig at købe det på nettet men ikke alle sender til Grønland. De mest brugte sider er smartgirl.dk,  pisisa.gl, prooutdoor.com og …..

Bygdens skole Kullorsuup Atuarfissua har elever fra 0. til 10. og der går imellem 6- 15 elever i hver klasse. Aulaen er også bygdens biblotek og her mødes man også i weekenderne for at spille bingo, hallen på skolen bliver også flittigt brugt af bygdens beboer som spiller fodblod, badminton og bordtennis.

Den gamle skole bliver brugt som klubhus og kommune kontor, om Lørdag er der klub for dem over 25år og Mandag til Fredag er for børnene.  

De fleste af bygdens beboere henter selv deres vand ved vandpumpehusene, men hvis man er så heldig som mig at være lære så har man en vandtank, den bliver fyldt op Mandag Onsdag og Fredag eller efter behov.
Når man skal hente solar så henter man det i butikken, man tager dunke med ned til butikken og slæber dem selv hjem og fylder på tanken.

Så kommer vi til toiletterne her er ikke træk og slip som vi kender det hjemme i Danmark, det er tørklossetter eller det vil sige en spand med en pose i, posen bliver tømt to gange, hvis man ikke er hjemme eller har glemt at lade døren stå åben, så hænger posen på døren og så må man selv igang.

Så fik i et lille indblik i det…..


Ingen kommentarer:

Send en kommentar